Elismerés fogadta a Nagyvárad 2020 program keretei között megszületett városi jövőképeket

Az Albin Alapítvány 2012. november 19. és 2013. február 22. között szervezte meg Nagyvárad 2020 programját. Az alapítvány célja a fiatalok mozgósítása volt. Az előre kitűzött célt elérték: a program sikerei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalabb generációk aktív részesei legyenek nagyváradi jövő megálmodásának, megformálásának. A résztvevő csapatok az öt fordulóból álló verseny során többek között be kellett mutassák, hogyan képzelik el városunk 2020-ban kívánatos arculatát, kulturális életét, környezetvédelmi irányvonalát.

A helyi, regionális és Kárpát-medencei médiában is nagy sajtóvisszhangot kiváltó kezdeményezés során 11 fiatalokból álló projektcsapat mérte össze tudását. A legkülönfélébb próbákon mutatták fel rátermettségüket: azt, hogy megvan bennük mind az elszántság, mind a tapasztalati tőke, mind a helyismeret, mind pedig a tenni akarás ahhoz, hogy aktív alakítói legyenek a közeljövőnek. A program ezen szakaszában számos figyelemreméltó alkotás született meg, amely a későbbiekben is nagy hasznára lehet a város jövőjéért tenni akaróknak.

 

A Nagyvárad 2020 konferenciára 2013. február 22-én került sor a Lorántffy Zsuzsanna Központban. Az ülés keretei között kerülhetett sor arra, hogy a díjazott csapatok bemutassák magukat, illetve programjaik összegzéseit. A meghívott vendégek között részt vett többek között Makay-Dimény Judit (Albin alapítvány), Delorean Gyula (Nagyvárad Metropolis Övezet, Nagyvárad Helyi Tanács), Eugen Negrutiu (Uniós Projektek Menedzsmentjének Igazgatósága), Imre Zoltán (Bihar Megye Tanács), Ugron Hanna (Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros 2015), akikkel a vetítéssel egybekötött prezentációkat követően kötetlen beszélgésre nyílt lehetőségük a résztvevő csapatok tagjainak. A csapatok bemutatóit és a kötetlen beszélgetést követően került sor a díjak és a diplomák átadására. A szervezetfejlesztés keretei között egy több oldalból álló háttéranyagot is elkészítettek az Albin Alapítvány munkatársai saját civil szervezetük működéséről, stratégiájáról, lehetőségeiről. A dokumentum jó alapot teremthet a szervezet további céljainak megvalósításához.