Alapítványunk támogatásával került megrendezésre a III. Hodászi Mustra

A Vas megyei Hegyháthodászon 2013 szeptemberében immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a hagyományőrző és kulturális Hodászi Mustra. A településen civil szervezetek és a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány támogatásnak köszönhetően ismét sikerült feleleveníteni az őszi szüret már rég elfeledett hagyományait.

A tavaly ősszel megtartott Hodászi Mustra a már szokásosnak tekinthető felvonulással kezdődött. A szőlőhegyről az érdeklődők végigvonultak a település főutcáján, élükön a kisbíró haladt, aki időről időre megállt és rímekbe foglalva adta elő település szüretéhez kapcsolódó történeteit. A nap további részében különböző zenekarok szórakoztatták a vendégeket, fellépett többek között a Dupla Kávé és a hely kötődéssel is rendelkező Sorry N' zenekar is.

A második napon megrendezett főzőverseny ismét nagy népszerűségnek örvendett, a legjobban szereplő csapatoknak Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője adta át a díjakat. Sok érdeklődőt vonzott a kézműves áruk és helyi termékek bemutatója is.

A rendezvény egyik kiemelt célja, hogy felelevenítse a magyar történelmi hagyományokat. A Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport tagjai korhű ruházatban és fegyverzetben mutatták be a középkori Magyarország mindennapjait.

Kiemelt jelentőséggel bírt, hogy a rendezvény közönsége személyesen is találkozhatott a térség országgyűlési, megyei közgyűlési és önkormányzati képviselőivel így kötetlen formában vitathatták meg az őket érdeklő kérdéseket.

 

A színvonalas kulturális és hagyományőrző programok után a második nap estéjét koncertekkel zárták. Elsőként a Kormorán együttes tagjaiból alakult, közkedvelt Örökség zenekar lépett színpadra, majd az Ismerős Arcok énekelte meg a magyar sors szépségeit és szomorúságát. Az utolsóként fellépő Palmetta együttes magyar népdalokat adott elő rockzenei feldolgozással.